Philodendron Strawberry Shake och Camposportoanum

Några av våra mest populära sällsynta krukväxter här på PlantaSweden inkluderar Philodendron "Strawberry Shake", och den mer komplexa som heter Philodendron "Camposportoanum". Båda sorterna tillhör Aracae-familjen och har bladegenskaper som är kända från andra filodendron - men med en speciell twist. Här är några av anledningarna till att var och en av dem är unik på sitt eget sätt, och varför våra kunder älskar att visa upp dem i sina samlingar av sällsynta krukväxter.

Philodendron jordgubbsshake

Om du har turen att få tag på en Jordgubbsshake Philodendron, du kommer att lägga märke till de långsträckta bladen och tendensen att klättra. På ytan kan de se ut som en Philodendron "Painted Lady" eller "Red Emerald", men de har en unik twist när du tittar närmare.

Trots att den är uppkallad efter en rosa dryck är det inte alla Jordgubbsshake Bladen är rosa eller röda. Varje blad har sitt eget brokiga mönster av gröna, orange, gula och röda nyanser. Eftersom detta Philodendron börjar sprida sig, och de långsträckta stjälkarna och vinrankorna har en ljusröd färg som kompletterar varje enskilt blad. Det råder ingen brist på djärva, mångfärgade blad. Inga två blad kommer någonsin att vara likadana, och varje ny planta visar upp sitt eget färgmönster.

Philodendron Camposportoanum

Låt dig inte skrämmas av det långa namnet som är omöjligt att uttala. Även om jordgubbsshake är flashig och mer färgstark, är Philodendron Camposportoanum växer och mognar som ingen annan. 

En ung förökning av denna krukväxt kan se helt annorlunda ut än en vuxen växt. Unga blad blir till exempel sammetslena, runda och djupt gröna. När de växer kan dock bladen ta två eller tre unika former! Mogna blad i den Camposportoanum har subtila rosa inslag i sina blad, som lättare kan märkas i rätt belysning.

För att hjälpa den här växten att nå sin mogna form bör du ge den mycket ljusa indirekta ljus, fuktighet, vattning när den är torr och en mossstång för att ge stabilitet. Förvänta dig en fullvuxen Camposportoanum att vara en halv meter lång. Även om den är lite mindre än andra Aracae, ger den mer kompakta storleken möjlighet att odla den. Camposportoanum i ett terrarie, med hög luftfuktighet och friska blad.

Skötsel av sällsynta filodendron

Som filodendron i Aracae-familjen har de båda tropiska växterna mycket gemensamt. För att hålla både Jordgubbsshake och Camposportoanum skapa en miljö som efterliknar deras tropiska rötter. Detta innebär bl.a. starkt indirekt ljus för att få fram hela spektrumet av bladfärger, vattna jorden när den är torr och odla i varma rumstemperaturer (inte kalla och inte varma). Hög luftfuktighet i intervallet 50-70% är ett stort plus, men inte en nödvändighet.

Om du har svårt att välja mellan dessa två förtrollande växter har du ett stort beslut att fatta. Jordgubbsshake har uppfriskande färger, medan Camposportoanum är en riktig formskiftare när den växer. Båda Aracae är sällsynta och värda att visa upp i din växtsamling, var och en med sina egna unika egenskaper som de bidrar till din inomhusdjungel. Varför inte ta hem båda?

Handla både i Philodendron jordgubbsshake och Philodendron Camposportoanum här på PlantaSweden!

Du kan också hitta mer information om Filodendron camposportoanum. här