Vad är NPK? Vad behöver en växt?

N står för kväve, P för fosfor och P för kalium, som alla växter behöver för att kunna överleva. Du kan tillhandahålla detta med ett vanligt oorganiskt gödningsmedel.

Du kan använda ett gödningsmedel för att ge din växt vad den behöver,  alla är lätt tillgängliga på nätet.

Gödningsmedel är för växter som skor för människor, det är bra att ha bra gödningsmedel men det viktigaste är att äta och dricka för att kunna överleva. Växter äter inte mat, de skapar "mat" själva, socker genom fotosyntesen. Visst ser de bättre ut med ett par bra skor.

grönt blad i närbild
Foto av Petr Ganaj på Pexels.com

På sommaren kan du använda gödselmedel, men endast 50% av den rekommenderade dosen som står på flaskans etikett. För vinter.... väl brukar vi rekommendera att du inte använder dem. Även om du har en bra inställning (lampor och så vidare) är det svårt att 100% återskapa solen. Du kan dock använda 25% av den rekommenderade dosen som står på etiketten på flaskan, men återigen bara om du har en bra inställning av lampor och temperatur.

Kalcium är ett viktigt växtnäringsämne, Det är också ett icke-mobilt näringsämne, vilket innebär att växten inte kan dra kalcium från äldre blad och använda det för ny tillväxt (vilket den kan göra med kväve, järn och andra viktiga näringsämnen). Alla växter behöver en liten men stadig tillförsel av kalcium under tillväxten och i de flesta fall finns kalcium redan tillgängligt i din pottmedia om du använder en blandning av hög kvalitet. Vissa tillsätter ben eller krossade äggskal, men i en krukväxt måste du veta att det kan orsaka rotröta om äggskalet inte är rent från bakterier. Du kan antingen mikrovågsugga dem eller värma upp dem till 200 grader Celsius innan du tillsätter dem i blandningen.

Vad sägs om Lechuza potter och pon?

När du köper Lechuza-krukor brukar de levereras med en del av deras Lechuza-pon. I denna pon finns det några små bollar ("slow releasing balls") som innehåller NPK i tillräckligt stor mängd för 6 månader. Men om du använder Lechuza pon, det finns "refillers" som du kan använda efter de 6 månaderna.

Hur gör Plantasweden det?

Ibland skickar vi växter som behöver omplanteras till större krukor, men omplantera bara tills den har vuxit ur sin nuvarande kruka. Vår jordblandning är speciellt framtagen för att ge de viktiga näringsämnen som din växt behöver.

Vi kommer snart att presentera vår egen jordblandning som en produkt som alla kan köpa, blandad av proffs. Och ja, vi lovar att den kommer att passa din favorit aroid eller monstera variegata 🙂

/www.plantasweden.se